Yapay zekanın, yani bir makinanın verdiği tanıya güvenebilir miyiz? Dijital patolojiye ve genel olarak yapay zekaya yöneltilen en büyük eleştiri algoritmaların genelde ‘kapalı kutu’ (black box) şeklinde olmasıdır. Şüpheli bir alanın tespit edildiğinde bu… https://serdarbalci.wordpress.com/2021/04/12/yapay-zekanin-yani-bir-makinanin-verdigi-taniya-guvenebilir-miyiz-dijital-patolojiye-ve-genel-olarak-yapay-zekaya-yoneltilen-en-buyuk-elestiri-algoritmalarin-genelde-kapali-kutu-b/">https://serdarbalci.wordpress.com/2021/04/1...
Yapay zekanın, yani bir makinanın verdiği tanıya güvenebilir miyiz?
Dijital patolojiye ve genel olarak yapay zekaya yöneltilen en büyük eleştiri algoritmaların genelde ‘kapalı kutu’ (black box) şeklinde olmasıdır. Şüpheli bir alanın tespit edildiğinde bu alanın neden şüpheli olduğunu bu algoritmalar açıklayamamaktadır.
Ancak bu durum insan beyni için de geçerlidir (araç kullanırken, ya da yemek yerken yaptığımız her hareketi açıklayamayışımız gibi).
Eksiklik gibi görünen bu durum aslında yeni tanı yöntemleri geliştirilmesine olanak tanımakta ve patologların kendilerini de geliştirmelerine katkı sağlamaktadır. Bu durumu Go ve satranç oyuncularının kendilerini yapay zeka ile geliştirmelerine benzetebiliriz.
Benzer şekilde yapay zekanın yaptığı hatalar patologlar tarafından tespit edilmekte (kanama pigmenti ile immünohistokimyasal incelemelerin karıştırılması gibi) ve algoritmalar güçlendirilmektedir.
Açıklanabilir yapay zeka konusunda da araştırma ve geliştirme çalışmaları çok hızlı bir şekilde devam etmektedir.
This thread can be read here: https://serdarbalci.wordpress.com/2021/04/12/yapay-zekanin-yani-bir-makinanin-verdigi-taniya-guvenebilir-miyiz-dijital-patolojiye-ve-genel-olarak-yapay-zekaya-yoneltilen-en-buyuk-elestiri-algoritmalarin-genelde-kapali-kutu-b/">https://serdarbalci.wordpress.com/2021/04/1...